Farkasodú – Adolf Hitler

A náci történelemmel átitatott Farkasodú a sötét turisták egyik kedvelt célpontja.

Farkasodú
Farkasodú a sikertelen merénylet után

Az Északkelet-Lengyelország erdőiben rejtőző Farkasodú évente több mint 20 ezer látogatót vonz, akik Hitler és magas rangú tisztjei nyomában akarnak járni. A sötét turisták a Führer személyes óvóhelyéhez, a 13-as bunkerhez mennek, amely homályos, baljós folyosókból és alagutakból áll. Itt vannak a 3-as bunker romjai is, ahol Von Stauffenberg megpróbálkozott a Hitler elleni sikertelen merénylettel. Göring bunkere van a legjobb állapotban, és a bátor turisták be is mászhatnak megnézni, hol voltak a légvédelmi ágyúk állásai. A diktátor titkos tanyái közül a Farkasodú messze a legsötétebb.

Villa Torlonia – Benito Mussolini

A fasiszta diktátor szerette az otthon kényelmét, így ezt a helyet különösen fényűzővé tette.

A villa alatti titkos alagút
Villa Torlonia

Benito Mussolini Via Nomentanán (Róma) álló szép villája – teniszpályával és személyes házimozival – imponáló látvány. Ez a neoklasszikus épület volt 1925 és 1943 között az olasz diktátor rezidenciája – a gazdag arisztokrata Torlonia családtól bérelte. Festettüveg-ablakok, festmények szobrok, mindezt meg lehet nézni, de a sötét turista számára a borospince mögött rejtőző bunker a legérdekesebb. A titkos barlangot, melyet arra terveztek, hogy védelmet nyújtson a fasiszta vezetőnek a háború során, 2015-ben nyitották meg a nyilvánosság számára, és önmagában is igen népszerű látványosságnak bizonyult.

Zöld Liget – Joszif Sztálin

Sztálin nyári otthonát kifejezetten a kistermetű vezető igényeihez tervezték.

Zelenaya Roscha, azaz a Zöld Liget
Sztálin unokahúgával

Minden Sztálinnal kapcsolatos helyszín nagy vonzerő az olyan turista számára, aki a szabadságát szívesen tölti hátborzongató helyen. Sztálin dácsája vagy nyári rezidenciája, a Zelenaya Roscha (Zöld Liget) egy célszerűen megépített második otthon volt (Szocsi, Oroszország), Kaliforniából importált pálmafákkal és mesterlövészállásokkal, amelyek a diktátor paranoiáját mutatták. A bútoroktól a lépcsőfokokig mindent kifejezetten a kistermetű szovjet vezető méretéhez terveztek. Az épületek mindegyikét zöldre festették, hogy álcájukkal beleolvadjanak az erdőbe, a tengerhez pedig egy titkos lift és egy alagút vezet le. A sötét turisták készíthetnek közös fotót is a tömeggyilkos íróasztalánál ülő viaszmásával.

Palacio Real De El Prado – Francisco Franco

Franco dombtetőn álló menedéke hasonlít Mussolini Villa Torloniájára, de a sötét turisták számára kevésbé izgalmas.

Palacio Real De El Prado
Francisco Franco

Eredetileg vadászkastélynak tervezték a spanyol király számára, majd királyi palotaként használták Madridban. Az El Prado-túrák XII. Alfonz királyra és családjára koncentrálnak, nem Franco tábornok sötétebb történetére. Ezért az izgalomra és borzongásra vágyó sötét turista számára kevésbé érdekes. Azt a 26 ezer politikai foglyot, akit az ő nevében tartottak fogva és végeztek ki, biztos nem említik meg. A séta végén megtekinthető Franco magánlakosztálya, de jelentéktelennek tüntetik fel, több időt szánnak az új funkciójára: a Spanyolországba látogató államfőknek szolgál rejtekhelyül.

Az ARK D-0 létesítmény – Josip Broz Tito

Az ARK néven ismert atombunker évtizedekig jól őrzött titok volt.

Josip Broz Tito
ARK D-0 bunker

Josip Tito katonai hadműveleteket irányító központja egy hétköznapinak látszó ház mögött rejtőzik egy sziklás hegyoldalban, és 202 méter mélyen nyúlik be a sziklákba (Konjic, Bosznia-Hercegovina). A labirintusszerű komplexum patkó alakban épült: vannak benne irodák, tanács- és hálóhelyiségek, és ami a sötét turista számára a legérdekesebb: a volt jugoszláv forradalmár személyes termei. Itt, a személyes bunkerében helyezte biztonságba a családját hat hónapra elegendő olaj-, élelmiszer- és vízellátmánnyal. A nyomasztó járatok biztosan tetszenek majd a morbid turistáknak, akiket az ember történelmének sötétebb bugyrai érdekelnek.

Szükséghelyzeti Parancsnokság – Joszif Sztálin

Sztálin a 20. század egyik legellentmondásosabb figurája volt, bunkerének megtekintése a sötét turisták számára kötelező.

Szükséghelyzeti Parancsnokság kerekasztalos tanácsterme
Sztálin

A Szovjetunió állami védelmi programja keretében a Vörös Hadsereg főparancsnoka számára épült (Moszkva) Szükséghelyzeti Parancsnokság egy titkos, 16 kilométeres föld alatti alagúton keresztül volt összekötve a Kremllel. A grúz stílusban berendezett bunker fölé álcázásként sportstadiont építettek. A bunker ma múzeumnak ad otthont, ahol a látogatók megnézhetik a nagy, boltozatos konferenciatermet és Sztálin dolgozószobáját, ahol íróasztala, karosszéke, sőt zubbonya és pipája is látható. A hely 1930-as évekbeli időkapszulaként hat, olyan, mintha bármelyik pillanatban besétálhatna maga Sztálin.

Château De Fontainebleau – Bonaparte Napóleon

Fontainebleau az egyetlen királyi és császári kastély, amelyben hét évszázadon át folyamatosan laktak.

Château De Fontainebleau

A megalomán Bonaparte Napóleon annyira elszántan szerette volna túlszárnyalni a pompás versailles-i palotát, hogy egy egész vagyont költött az omladozó kastély felújítására. Az 1500 szobás kastélyban bármikor tartózkodhatott egyszerre több mint 1000 vendég, így udvartartás céljára Bonaparte számára tökéletes volt. Ma az egykori francia uralkodó lakosztályaiban található a Napóleon-múzeum, ahol érintetlenül megmaradt az ő idejéből származó dekoráció és berendezés nagy része. A látogatók megnézhetik még azt a tábori ágyat is, amelyet a dolgozószobájában állíttatott fel, hogy a hosszú hadjáratok közben tudjon pihenni egy keveset.

Sasfészek – Adolf Hitler

Kirándulás Hitler hegytetőn álló menedékéhez.

A Sasfészek
Hitler Evaval és a kutyáikkal a Sasfészek udvarán

Egyes emberek úgy érvelnek, hogy a kegyetlen diktátorhoz kapcsolható helyek meglátogatása azoknak a megszégyenítése, akik az erőszakos rezsimek alatt szenvedtek, ám a nagyzási hóbortban szenvedők luxusrejtekhelyeinek megtekintése kifejezetten népszerű úti opcióvá kezd válni. Ilyen hely a hírhedt Sasfészek (Berchtesgaden, Németország), ahova Hitler rézzel díszített felvonójával lehet eljutni. A 124 méter magasra emelkedő felvonó, amelynek járatát a hegy oldalába fúrták, a felhők közé, a bajorországi tájra festői kilátást nyújtó magasságba emeli a látogatót. Az ember könnyen belefeledkezik a pazar panorámába, és elfelejti, kié is volt ez a nyaraló, és mire szolgált. Adolf Hitler itt fogadta a vendégeskedő méltóságokat a világuralomra törő őrült törekvései idején. Ma információs központ és étterem található benne, habár csak a legsötétebb lelkű turisták étkeznek itt szívesen.