Fedezze fel a helyeket, ahol hirtelen és erőszakos halált haltak a világ legjelentősebb emberei.

Grigorij Raszputyin

A hírhedt és megosztó orosz brutális halálának feltárása

Helyszín: Szentpétervár, Oroszország

Raszputyin testét a Malaja Nyevka folyóba dobták, de két nap múlva előkerült

A “szent embert” megölő merénylő nyilvánvalóan megbízhatatlan beszámolója szerint az önjelölt misztikus és cári tanácsadó Raszputyin túlélt két adag mérget és két, golyótól származó sebesülést, mielőtt végül egy fejlövés végzett vele. Gyilkosa, Feliksz Juszupov herceg palotája volt a meglehetősen elhúzódó merénylet helyszíne. Az orosz forradalomban elkobzott palota ma az Oktatási Minisztérium kezelésében áll, és látogatható, idegenvezetéssel is. Sokakat a fényűző családi szobák nyűgöznek le, de az alagsorban, ahol Raszputyint utolérte a szörnyű halál, található egy kiállítás a gyilkosságról a hírhedt bűntény viaszbábokkal készült rekonstrukciójával.

Lev Trockij

Hogyan nyúlt át Sztálin bosszúja a földgolyón?

Helyszín: Mexikóváros, Mexikó

Trockij még több mint egy napig haldoklott, miután Mercader hátulról rátámadt

A világ másik vége sem volt elég messze a száműzött bolsevik forradalmár, Lev Trockij számára, hogy elmeneküljön az elvtársból riválissá lett Sztálin elől. Trockij végül egy kis házban telepedett le Mexikóvárosban, de egy spanyol sztálinista, Ramón Mercader módot talált rá, hogy megölje: jégcsákánnyal hátulról bezúzta a fejét. A ház, amelyet úgy hagytak, amilyen Trockij életében és halálakor volt, ma múzeum.

A látogatók megnézhetik az íróasztalt, amelynél Trockij ült, amikor a végzetes csapás érte, valamint egy korábbi merényletkísérlet golyónyomait a falon. A forradalmár hamvai a kertben vannak eltemetve, felettük sírkő áll.

Thomas Becket

Hogyan hozott létre egy gyilkosság zarándokhelyet?

Helyszín: Canterbury, Egyesül Királyság

“Hát senki sem szabadít meg ettől a zavargó paptól?” II. Henrik király később sajnálta szavait, amikor négy lovag parancsként értelmezte elkeseredett kifakadását. Canterburybe lovagoltak, és a város székesegyházában kaszabolták le az engedetlen papot. Thomas Becket, Canterbury érseke és a király korábbi barátja meghalt. Canterbury rövidesen zarándokhellyé vált azok számára, akik le akarták róni tiszteletüket a szentté avatott érsek előtt. Bár a mártír sírját és szentélyét a reformáció idején megsemmisítették, a zarándokok és a túristák továbbra is ellátogatnak, hogy megnézzék a halála helyét jelölő drámai szobrot és a szentély helyén álló gyertyát.

Martin Luther King Jr.

A hely, ahol az erőszakmentes tiltakozás ikonikus vezetője erőszakos halált halt.

Helyszín: Memphis, USA

A memphisi Lorraine Motel ismerős terep volt Martin Luther King számára – a polgárjogi vezető már többször is megszállt benne. A nyitott függőfolyosó azonban James Earl Ray, a szökött rab könnyű célpontjává tette, aki az út másik oldalán lévő panzióból lőtt rá puskával.

A 306-os szobát többé nem vette ki vendég, 1991-ben pedig a motelt Nemzeti Polgárjogi Múzeummá alakították. King utolsó szállodai szobája csendes, feltűnésmentes hely, a gyilkosságot bemutató kiállítási tárgyak abban az épületben és helyiségben vannak, ahonnan Ray a végzetes lövést leadta.

Jichák Rabin

Köztér, ahol lelőttek egy államférfit.

Helyszín: Tel-Aviv, Izrael

Jichák Rabin izraeli miniszterelnök – a sors fintora – épp egy békenagygyűlésről távozott, amikor a nacionalista Jigál Amir három golyót lőtt ki rá egy félautomata pisztolyból. Kettő eltalálta Rabint, aki egy órán belül meghalt.

A Rabin téren ma is tartanak gyűléseket, felvonulásokat és más eseményeket, de egyébként csak egy békés, nyitott tér

A nagygyűlés helyszínét, az Izrael királyai teret az elhunyt Nobel-békedíjas miniszterelnök tiszteletére rövidesen átnevezték Rabin térre. Emlékművet állítottak pontosan azon a helyen, ahol lelőtték őt, amikor a városháza lépcsőin lemenve autója nyitott ajtaja felé tartott. A graffitiket, amelyeket a merénylet után a térre özönlő, nyilvánosan gyászoló izraeli fiatalok készítettek, megőrizték.

Thomas D’Arcy McGee

Kanada legjelentősebb politikai gyilkosságának színhelye.

Helyszín: Sparks Street, Ottawa, Kanada

1868. április 7-én az éjszakai órákban Thomas D’Arcy McGee – az újonnan létrehozott Kanadai Konföderáció egyik legjelentősebb politikusa – távozott a parlament vitájáról, és gyalog tette meg az utat a panzióig, ahol lakott. Bent egy merénylő rejtőzött, aki közvetlen közelről leadott egy lövést McGeere, aki azonnal meghalt.

Ma már nincs nyoma Mrs. Trotter panziójának. A Sparks Streetet sétálóutcává alakították, bevásárló- és kormányzati negyed lett, de a gyilkosság helyszínének közelében található egy emléktábla, és ott van a Thomas D’Arcy McGee Building is, amely kormányhivataloknak és a Royal Bank of Canadának ad otthont.