Malcolm X

A legendás polgárjogi aktivista halála és öröksége.

Helyszín: New York, USA

Malcolm X nyíltan szakított az Iszlám Népe mozgalommal, ezután az általa alapított Afroamerikai Egység Szervezete találkozóhelye a manhattani Audubon Ballroom lett. Egy ilyen gyűlésen a 400 fős tömegből az Iszlám Népe három merénylője ugrott elő, s egy vadászpuskával és két pisztollyal tűz alá vették volt elvtársukat. A hírhedt bűntény után a színház rövid idő alatt tönkrement, kis híján lerombolták, hogy helyet biztosítsanak egy orvosi karnak. A Malcolm X özvegye által támogatott kampány azonban elérte, hogy a homlokzat kétharmadát, valamint a színházterem egy részét megőrizték, és a polgárjogi vezető emlékmúzeumává alakították.

Ferenc Ferdinánd

A Nagy Háborút kirobbantó merénylet színtere.

Helyszín: Szarajevó, Bosznia-Hercegovina

Egy korábbi cikkünkben már írtunk az esetről bővebben, melyet elolvashat ITT.

1914. június 28-án Ferenc Ferdinánd főherceget, az osztrák és a magyar trón várható örökösét lelőtte Gavrilo Princip. A merénylet miatt tört ki az a háború, amely pusztulást hozott a világra. A lövések színhelye történelmileg ma az egyik legfontosabb helyszín a világon. Maga a Miljacka folyón átvezető négyívű híd, ahol a gyilkosság történt, Szarajevó egyik legrégebbi épen maradt hídja, s a történelmi jelentősége az, ami odavonzza a turistákat a világ minden tájáról.

Korábban volt a közelben egy főhercegnek állított emlékmű, de lebontották, ma azt a helyet, ahonnan Gavrilo Princip lőtt, szerény emléktábla jelzi, amely beszámol az ott történt halálos eseményről. Ezt a hidat egyszerűen kötelező mindenkinek megnézni, aki komolyan érdeklődik a 20. századi történelem iránt. Tökéletes hely, ahol csendben elmélkedhetünk a lövésről, amely megrendítette a világ alapjait.

Gandhi

Ez a békés ember itt töltötte az utolsó napjait.

Helyszín: Újdelhi, India

A ma Gandhi Smriti névre hallgató Birla House eredetileg a dúsgazdag indiai Birla család otthona volt. Mahátma Gandhi a család barátja és gyakori látogatója volt. Utolsó, 1947. szeptember 9-től 1948. január 30-ig tartó ott-tartózkodása végén meggyilkolták azt az embert, aki Indiát elvezette a függetlenséghez.

Mára a helyet Gandhi-emlékmúzeummá alakították, amely otthont ad az indiai történelem egyik legnagyobb hatású személyisége utolsó napjaira utaló rengeteg kincsnek, köztük fotóknak, festményeknek és személyes tárgyaknak. A szobát, ahol a szabadságharcos lakott, gondosan megőrizték korabeli állapotában, és a látogatók a parkban megnézhetik azt a konkrét helyet is, ahol Gandhit lelőtték, ezt ma a szolid, de gondolatébresztő Mártíroszlop jelzi.

Mjongszong (posztumusz) császárné

Egy véres esemény színhelye a koreai királyi udvar szívében.

Helyszín: Szöul, Dél-Korea

A palotakomplexum valaha 500 épületből állt, közülük sokat már lebontottak

Mjongszong királyné politikai ármánykodásai 1895 októberében erőszakos végkifejlethez vezettek, amikor egy csapat japán harcos beszivárgott a koreai királyi palota magánrezidenciájára. Megtalálták a királynét, megölték, majd testét elégették, hamvait eltemették. Brutálisan távolították el a koreai japán terjeszkedés egyik legnagyobb akadályát. A Kjongbokkung palotát – miután a japán megszállás idején nagy részét lerombolták – mára turistacélpontként újjáépítették. A helyreállított épületek között található a hírhedt gyilkosság helyszíne, a királyi rezidencia része, az Okhoru pavilon, amelyben Mjongszong a férjével, Kodzsong királlyal lakott.

Caesar

Julius Caesar elárulásának és halálának helyszíne.

Helyszín: Róma, Olaszország

A Pompeius Magnus által politikai támogatás reményében épített Theatrum Pompeium volt Róma első állandó színháza. A betonból és kőből készült épület a birodalomszerte épített ikonikus római teátrumok korai példája volt. A hatalmas, közel 100 méter széles színpad csak az építmény fényűzésének a csúcsa, mivel volt itt szentély és pazar kertek is; mindezt szobrokkal és ékítményekkel díszítették. Caesar idejében a kerttel szemben állt a Curia Cornelia, a szenátus találkozóhelye, ám ezt Caesar szentéllyé alakíttatta, így a színházban üléseztek, amelynek oszlopcsarnokában a merénylet történt. Mára nem sok nyoma maradt az úttörő állandó színháznak, de egyes részei – például oszlopai – megtalálhatók a közeli Palazzo della Cancelleria épületébe építve, eredeti helyén pedig nyomon követhető a régi gazdagság lenyomata.

A Curia Cornelia

Abraham Lincoln

Ahol egy amerikai elnök számára halálos véget ért a színdarab.

Helyszín: Washington, D.C., USA

Az 1860-as években az eredetileg imaházként szolgáló épület John T. Ford átalakította színházzá. Bár az első épület egy tűzben elpusztult, az újjáépített teátrumot “a színészet nagyszerű új templomának” nevezték. 1865. április 14-én, öt nappal azután, hogy a konföderációs csapatok megadták magukat, Lincoln elnök ellátogatott a színházba, ami katasztrófával végződött. John Wilkes Booth, egy megrögzött konföderációpárti színész, belépett a páholyába, és közvetlen közelről lelőtte Lincolnt. Az épületet egészen 1968-ig nem használták újra színházként. Bár ma ismét ezt a funkciót tölti be, az alatta elhelyezett múzeumban mégis megőrizték az épület történelmi jelentőségét. Itt megtekinthető számos, a merénylethez kapcsolódó tárgy – köztük a pisztoly, amelyet Booth használt, valamint Booth naplója és Lincoln személyes tárgyai is.