Konszolidált B-32 Dominator Bomber gyár Fort Worth-ben, Texas, 1944

A B-32 Dominator a II. Világháború idején az Egyesült Államok hadseregének készült nehézbombázója volt. Az utolsó szövetséges repülőgép, amely a második világhábrú alatt harcban volt.

A B-32 Dominator-ot eredetileg a B-29 program kudarca ellen szánták; a B-29 fejlesztésének és az operatív telepítésnek a sikere azonban a Dominator törlését a fejlesztés több pontján nagyon reális lehetőséggé tette. A hadsereg légierője 1944 nyarán el akarja kezdeni a B-17-ek és a B-24-ek cseréjét a B-32-ekkel. A terv felszólította a földközi-tengeri B-24 bombázó csoportokat az átállásra, a 15. légierő több csoportját, majd végül a 8. légierő csoportját. Mivel a B-32 tesztprogramja eddig elmaradt az ütemtervtől, egyetlen B-32-est sem küldtek a Földközi-tengerre vagy az Európai Műveleti Színtérre. 1944 decemberében a B-32 programot majdnem ismét megszüntették. Ezúttal a szerviz tesztprogram befejezéséig mentésre került. Amíg a szolgálati teszt folytatódott, elindultak a harci személyzet kiképzése a Csendes-óceánon való kiküldés elõkészítése érdekében (a sikeres szolgálati teszt elvégzéséig). A szolgálati teszt számos kisebb és néhány nagyobb problémát tárt fel, és a program már 1945 tavaszán ismét megszakításra került.

Convair építette a B-32 Dominator-ot, mert az amerikai hadsereg légiereje támogatást akart a Boeing B-29-hez. A B-29 betörésekor voltak olyan idők, amikor Hap Arnold megkérdezte a Dominátor státuszát, de Convair sok saját problémával küzdött. Komoly súlyproblémájuk volt, és végül kiküszöbölték a nyomás alatt álló pilótafülkét. A teljes gyártás csak 1944 végén kezdődött el, és csak két, a B-32-ekkel felszerelt csoport kapott időben kiképezést arra, hogy a háború vége előtt kitelepítsék őket a Csendes-óceán nyugati részébe.

Érdekes tények a Dominator-ról

  • A Dominator kis számban épült, és csak nagyon kevés harci akcióban használták fel a második világháború utolsó heteiben. Összesen 300 B-32-at rendeltek, de csak 118-at szállítottak az USAAF-be. Összesen 130 volt repülhető, további 170 törölve lett.
  • A VJ-nap (Victory Over Japan – Japán feletti győzelem napja) után a túlélő B-32 repülőgépeket arra utasították, hogy térjenek vissza az Egyesült Államokba tárolás céljából. A konszolidált gyárakban repülhető repülőgépeket közvetlenül az arizonai Kingman Army repülőtér, az Arkansas-i Walnut Ridge és a Tucson Davis-Monthan selejtezőállomására repültek. Az összes részlegesen beépített B-32-et a Fort Worth-ben lévő összevont összeszerelő üzemben selejtezték. 1947-re a hulladékkezelő központokba elküldött B-32 repülőgépek nagy részét selejtezték. Az utolsó fennmaradó B-32-et 1949 nyarán selejtezték.