Henri Philippe Petain marsall találkozása Adolf Hitlerrel Montoire-nál

Kevés olyan férfi élt a múlt évszázadban, aki annyi szerencsétlenséget élt meg, mint Philippe Pétain. Az Első Világháború alatt Pétain-t „Verdun Megváltójának” nevezték amiért segített a a franciáknak 1916-ban a németeket visszaszorítani az öbölbe Verdunnál. 1917 májusában a francia erők főparancsnoka lett.

1940 májusában a németországi invázió után felkérték a 84 éves nagy tiszteletnek örvendő férfit, hogy alakítson kormányt. Miután látta a francia hadsereg legyőzését, a „Verdun-i Hős” fegyverszünetet kért. Június 22-én 80 km-re Párizstól északkeletre a franciák hivatalosan is megadták magukat ugyanazon a helyszínen, ugyanabban a vasúti kocsiban, ahol 1918 november 11-én a németek megadták magukat a franciáknak.

Észak-Franciaország, ahogy az az átadás feltételeiben is szerepelt, német kézre került, míg Dél-Franciaország (az ország 40%-a) független marad a saját kormányával Vichy városában, 320 km-re Párizstól délre. Pétain lett a déli rész „államfője”. Egy kisebb délkeleti részt (Nizza környékét) olasz felügyelet alá helyezték; Olaszország június 10-én belépett a háborúba.

Pétain találkozása Hitlerrel. Köztük Paul Schmidt, Hitler tolmácsa. Oldalt Ribbentrop külügyminiszter látható

Pétain 1940 október 24-én találkozott Hitlerrel és bár Pétain ellenállt Hitler követeléseinek, hogy Franciaország részt vegyen az Egyesült Királyság elleni támadásban, a kép a két férfi kézfogásáról bejárta a világot.

1945 augusztus 15-én Pétain-t perbefogták és elítélték a nácikkal való együttműködése miatt. A 89 éves marshallt golyó általi halálra ítélték. De Gaulle közbelépésével, aki figyelembe vette Pétain életkorát és az Első Világháborúban nyújtott katonai teljesítményét az ítéletet életfogytig tartó szabadságvesztésre módosította. Pétain-t a Île d’Yeu szigetén börtönözték be, már-már luxus körülmények között, ahol 1951 július 23-án, 95 évesen halt meg.