Dr. Joseph Göbbels propagandaminiszter látogatása Lauban városában amint éppen gratulál a 16 éves Willi Hübnernek
Dr. Joseph Göbbels propagandaminiszter látogatása Lauban városában amint éppen gratulál a 16 éves Willi Hübnernek

Németország az egyre növekvő veszteségek miatt kénytelen volt felszólítani a legfiatalabbakat is, hogy lépjenek be a Wehrmacht soraiba. A helyzet annyira szörnyű volt, hogy 1944 végén felszólították az 1928-ban született fiúkat, hogy szolgálják Németországot. Ezek a 15-16 éves fiatalok a tizenéves korukat a Hitlerjugendben töltötték, a náci propagandával együtt élve, így többnyire bátran küzdöttek az értelmetlen és vesztésre ítélt végső csatákban, ahol legtöbbjük meg is halt. Ezek közé a fiatalok közé tartozott Willi Hübner kiskatona is.

Willi Hübner

Ezek közé a kis katonák közé tartozott az akkor 16 éves Willi Hübner a gránátos osztagban. Ez a gránátos osztag része volt egy ellentámadásnak 1945 március elején, hogy visszaszerezze a sziléziai Lauban várost. 8 napos  heves harc után a várost visszaszerezték a németek és a Die Deutsch Wochenschau kamerái ott voltak, hogy propaganda célokra felhasználják a győzelmet. Hübner élete első kitüntetését itt kapta Joseph P. Göbbles propagandaminisztertől, 16 éves korában: a másodosztályú Vaskeresztet (Eisernes Kreuz 2. Klasse).

Artur Axmann kitünteti Willi Hübner kiskatonát
Artur Axmann a Hitlerjugend vezetője kitünteti Willi Hübnert

Egy nappal azután, hogy Berlinbe repült a fiú, új egyenruhát kapott melyre Artur Axmann újra kitűzte a Vaskeresztet és így találkozhatott Willi Hübner Adolf Hitlerrel. 1945 március 20-án a berlini Reichkanzlei kertjében volt a díjátadó ünnepség a Hitlerjugend tagjainak tiszteletére. Az eseményről készült fotók egyike híres lett, mint Hitlerről készült utolsó ismert felvétel.

Hitler megdicséri Willi Hübnert a ceremónián
Hitler megdicséri Willi Hübnert a ceremónián.